حجتاله صیدی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در جلسهای با فعالان بازار سرمایه و سهامداران خرد در نمایشگاه مشهد اینوکس، با بیان اینکه اعتماد، دامنه نوسان و ثبات بازار هر کدام بحثهای جداگانهای دارد، گفت: ما بهطور مستمر بازار را رصد میکنیم؛ زمانی که حجم خرید و فروش از ۳ همت به ۲۰ همت میرسد و تداوم پیدا میکند و تعداد معاملات، حجم، اندازه عملیات و ارزش معاملات با رشد حدود ۲۰۰ درصدی همراه است، میتوان گفت اعتماد به بازار بازگشته است.
او با ذکر مثالی گفت: در مدت دو روزی که میزان منفی بودن بازار زیاد بود، حدود ۷۰ درصد نمادها منفی و ۳۰ درصد مثبت بود، در این شرایط بازهم میزان معاملات به ۲۰ همت رسید که حدود ۶۸ درصد خرید از سوی حقیقیها صورت گرفته بود.
صیدی با بیان اینکه ۵۰ میلیون کد بورسی داریم، گفت: سهامدار فعال به کسی گفته می شود که هفتهای یکبار خرید و فروش کند.
او خرید و فروش مداوم سهامداران را نشانه بازگشت اقبال به بازار سهام ذکر کرد و افزود: در دو تا سه ماه گذشته وضعیت بورس امیدوارکننده بود اما باز هم کافی نیست چرا که میبایست هر هفته حداقل ۸ میلیون سهامدار فعال در بازار داشته باشیم.
صیدی ورود و خروج روزانه پول به بازار را طبیعی خواند و افزود: اگر سهامداران اعتماد صد درصدی به بورس داشته باشند، دلیلی برای افزایش یا کاهش دامنه نوسان وجود ندارد.
او با بیان اینکه موضوع دامنه نوسان از اواخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰، برای کنترل ریسک بازار و متضرر نشدن سهامدار خرد تعریف شد، توضیح داد: در آن زمان دامنه نوسان یک درصد شد و تا مدت زمان زیادی همین میزان باقی ماند اما پس از آن با تغییراتی همراه بود. نکته مهم این است که تعیین دامنه نوسان براساس تحقیق و بررسی انجام شود.
صیدی با اشاره به اینکه در بازارهای سرمایه و پول هر تصمیمی قابل نقد است، گفت: آنچه در این بازارها اهمیت دارد، موضوع مزایا است چرا که مزایا باید بیشتر از معایب بوده و برندگان بیش از بازندگان باشند. به عنوان مثال؛ از همان زمانی که بحث دامنه نوسان مطرح شد، بارها تصمیم به حذف این دامنه گرفته شد، حتی اعلام شد که معاملات تنها در برخی روزها انجام شود، اما به دلیل ریسک بالای بازار، این موضوع فقط یک روز دوام آورد.
او گفت: سهامداران ریسکگریز و ریسکپذیر از گروههای فعال در بازار هستند؛ از اینرو، میبایست بازار را بهگونهای بسازیم که به هر گروه پاسخ درست داده شود. به عنوان مثال، برای افزاد ریسکگریز صندوق با درآمد ثابت و برای افراد ریسکپذیر، صندوق اهرمی طراحی شده است.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه با بیان اینکه ریسکگریزی به معنای تعطیل کردن معاملات نیست، توضیح داد: باید یک دامنه ریسکپذیری برای خود تعریف کنیم. صندوق اهرمی ریسک دو برابری دارد و نباید اجازه داد ریسک آن ۱۰ برابر شود. سهامداران میبایست در یک زمین چارچوبدار خرید و فروش کنند.
او رصدهای مداوم صندوقها را از جمله اقدامات سازمان بورس خواند و گفت: صندوقهای اهرمی تا کنون بازده خوبی داشتهاند.
صیدی در بخش دیگر سخنان خود به موضوع سهام عدالت پرداخت و گفت: سهام عدالت یکی از مسائل اساسی است که در سازمان بورس پیگیری میشود.
صیدی با بیان اینکه تا کنون از ۲۸ شرکت سرمایهگذاری استانی سهام عدالت، ۱۶ مجمع تشکیل شده و ۱۲ شرکت نیز مجامع خود را برگزار نکردهاند، گفت: بر اساس برنامهریزیهای انجامشده، قرار است تا پایان تیرماه امسال، مجامع باقی شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت نیز برگزار شود.
Friday, 23 May , 2025