مراسم رونمایی از فاز دوم اتصال شبکه شتاب ایران و میر روسیه صبح امروز؛ سهشنبه ۲۳ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ با حضور رئیس کل بانک مرکزی ایران، معاون رئیس کل بانک مرکزی روسیه و جمعی از مدیران ارشد شبکه بانکی برگزار شد.
محمدرضا فرزین؛ رئیس کل بانک مرکزی در ابتدای این مراسم با اشاره به اینکه دیپلماسی سیاسی کشور ما در سالهای اخیر بر توسعه روابط با کشورهای عضو بریکس و به ویژه روسیه و کشورهای منطقه بوده است، اظهار کرد: هدف اصلی در این اقدامات توسعه روابط فرهنگی و اقنصادی است. میدانیم که روابط اقتصادی و تجاری بدون روابط پولی و بانکی محقق نمیشود و به همین علت اولین کار در توسعه روابط اقتصادی، توسعه روابط پولی و بانکی است.
وی ادامه داد: در سفرهایی که دکتر پزشکیان به کشورهای منطقه داشتهاند، آثار این اقدامات به خوبی مشاهده میشود.
فرزین تصریح کرد: وقتی نظام دیپلماسی اقتصادی ایران با یک کشور فعال میشود، دیپلماسی پولی و بانکی نیز بلافاصله برقرار میشود. بطور مثال روز بعد از سفر رئیس جمهور به آذربایجان مشکل بانکی ما با این کشور برطرف شد.
ارتقای روابط کارگزاری بانکهای ایران و روسیه
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اتصال شبکه پرداخت کارتی شتاب-میر اظهار کرد: این پروژه محصول کار یک تیم مشترک بین بانک مرکزی ایران و بانک مرکزی روسیه و یک اراده جمعی برای توسعه روابط پولی و بانکی و اقتصادی میان ایران و روسیه است.
وی تاکید کرد: همکاری اولیه با اتصال سپام و SPFS شروع شد که در آن سوییفت را کنار گذاشتیم و این اقدام را با چند کشور دیگر نیز پیگیری کردهایم.
فرزین با بیان اینکه روابط کارگزاری بین بانکهای ایران و بانکهای روسیه ارتقا پیدا کرد، ادامه داد: بسیاری از بانکهای ایران با بانکهای بزرگ روسیه روابط کارگزاری خوبی برقرار کردهاند. یکی از مهمترین اقدامات برای برقراری روابط پولی و بانکی برقراری روابط کارگزاری و انتقال پیام بین بانکها است که این اقدام انجام شده است. در این راستا خطهای اعتباری نیز بین ایران و روسیه برقرار شده است.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: پروژه بعدی ما پیمان پولی بود که در این حوزه نیز کارهای بسیاری انجام شده است.
توافقات جدید بانکی با کشورهای دیگر در راه است
وی با بیان اینکه پروژه شتاب-میر سه فاز دارد و تنها یکی از پروژههایی است که با بانک مرکزی روسیه توافق کردهایم، تصریح کرد: تمام مردم ایران و تمام مردم روسیه برای هر نیازی باید بتوانند مبادلات پولی آسانی داشته باشند و بدون استفاده از ویزا یا مسترکارت، با هم ارتباط برقرار کنند و از خدمات بانکی بهرهمند شوند .
فرزین تاکید کرد: این موضوع نقطه آغازی است که ما هم به منطقه و هم به بریکس آن را توسعه خواهیم داد. کشورهای بریکس سهم بسیار بالایی در تجارت جهانی دارند و به دنبال این هستیم که همین اقدام را با سایر کشورها نیز انجام دهیم.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: چنین توافقاتی را با برخی از کشورها شروع کردهایم که به زودی نتایج آن را به صورت عملیاتی شده اعلام خواهیم کرد. روابط بانکی خوبی را با کشورهای منطقه آغاز کردهایم که با این توافقات بستر امنی را برای روابط پولی و بانکی با سایر کشورها ایجاد کردهایم.
وی گفت: متاسفانه بیشتر بسترهای پولی و بانکی در غرب توسعه داده شده که بستر امنی برای کشور ما نیست و به همین دلیل به سمت سازکارهای جایگزین رفتهایم. در این میان مسئولان بانک مرکزی روسیه همکاری خوبی با ما در توسعه توافقات پولی و بانکی دارند که از آنها تشکر میکنیم.
همکاریهای پولی و بانکی خوبی با بانک مرکزی ایران داریم
زولفیا کاهرومانووا، معاون بانک مرکزی روسیه نیز در این مراسم گفت: بانک روسیه توجه خاصی به سیستمهای پرداخت دارد. این کاری که انجام شده یک سیستم پرداخت خوبی است که میان ایران و روسیه متصل شده و امیدواریم این همکاریها ادامه داشته باشد.
وی ادامه داد:همکاریهای خوبی را با بانک مرکزی ایران در زمینه پولی و بانکی داشتهایم که این همکاریها موجب شد پروژه اتصال شبکه پرداخت کارتی شتاب و میر با موفقیت انجام شود.
معاون بانک مرکزی روسیه تاکید کرد: در فاز اول این پروژه، شهروندان ایرانی در روسیه با کارتهای بانکی امکان دریافت اسکناس داشتند و در فاز دوم که امروز رونمایی شد، شهروندان روسیه در ایران امکان خرید از فروشگاه را خواهند داشت. در فاز سوم نیز خدمات در هر دو کشور به طور کامل فعال میشود. از بانک مرکزی ایران برای این همکاریها تشکر میکنیم و امیدواریم این همکاریها ادامه داشته باشد.
جزئیات عملکرد پروژه شتاب-میر
همچنین در این مراسم، نوشآفرین مومنواقفی، معاون نظامهای پرداخت و فناوریهای نوین بانک مرکزی با بیان اینکه طرح اتصال شبکه شتاب ایران به میر روسیه با هدف گسترش همکاریها و توسعه ظرفیتهای بانکی بینالمللی و در راستای توافقات میان بانک مرکزی ایران و روسیه اجرایی شده است، اظهار کرد: این پروژه برای توسعه و تسهیل صنعت پولی و بانکی و اجرای پیمان پولی مابین دو کشور نقش موثری خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه این طرح پس از اجرای موفق اتصال سامانههای مالی سپام و SPFS روسیه اجرایی میشود، تصریح کرد: در فاز اول این طرح براساس فناوریهای AMP و توکنازیشن، زیرساخت ملی دو کشور بدون واسطه به یکدیگر متصل شد. با این اقدام امکان استفاده از تمام کارتهای بانکی ایران در خودپردازهای روسیه فراهم شد.
مومنواقفی افزود: این دستاورد مهم علاوه بر داشتن اهمیت راهبردی موجب تقویت زیرساختهای مورد نیاز برای تقویت روابط پولی و بانکی میشود. این پروژه اولین تجربه بانک مرکزی ایران در اتصال شبکه پرداخت ملی به کشورهای همسایه است.
معاون نظامهای پرداخت و فناوریهای نوین بانک مرکزی گفت: در فاز اول این امکان در کارتهای بانکی ریالی تعریف شده که از طریق برنامک کهربا شهروندان ایرانی از خودپردازهای روسیه اسکناس روبل دریافت کنند. از زمان عملیاتی شدن این پروژه تاکنون ۲ میلیون روبل به حدود ۱۰۰ هزار نفر پرداخت شده است. بانکهای سپه، پارسیان، گردشگری، رسالت، کارآفرین، پاسارگاد، رفاه، ملی، تجارت و دو بانک دیگر در اجرای این پروژه همکاری کردهاند.
وی ادامه داد: در فاز دوم امکان بهرهمندی از خدمات خرید حضوری در پایانههای فروشگاهی از طریق برنامک تلفن هوشمند برای شهروندان روسیه فراهم شده است. در این فاز با هماهنگی وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، شهرهای گردشگری در روسیه شناسایی شدهاند و این خدمات در اماکن گردشگری، هتلها، مکانهای دیدنی، رستورانها و سایر بخشهای مرتبط این شهرها ارائه میشود.
مومنواقفی تصریح کرد: تهران، اصفهان، شیراز، کیش، یزد و ابیانه از جمله شهرهایی هستند که این طرح در آنها ارائه میشود. به مرور این خدمات در سایر شهرها نیز فعال خواهد شد. فهرست نقاط پذیرندگی کارت میر در سایت شرکت شاپرک قرار داده شده و امکان مشاهده این فهرست به صورت الکترونیک فراهم شده است. همچنین فاز سوم این پروژه با تامین امکان بهرهمندی تجار، دانشجویان وگردشگران ایرانی از خرید از طریق پوزهای فروشگاهی روسیه در دستور کار است.
Tuesday, 13 May , 2025