به گزارش هویدا آنلاین، محمد علی چوبینی محمد علی چوبینی رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و گردشگری شهرداری شیراز،، در حاشیه رویداد ملی سقاخانه به اهمیت برگزاری این رویداد در شهر شیراز اشاره کرد و گفت: این رویداد، فرصتی مغتنم برای معرفی ظرفیتهای زیارتی و فرهنگی شهر شیراز به سراسر کشور است.
وی اضافه کرد: با توجه به امضا تفاهم نامه مثلث گردشگری مذهبی در سطح معاونین شهرداران سه شهر شیراز، مشهد و قم، در راستای توسعه جذب زائر با حضور این سه شهر، رویداد استارتاپی ملی سقاخانه در راستای جذب ایده ها، طرح ها و برنامه های خلاقانه گردشگری با رویکرد زیارت برگرازشده است.
معاون فرهنگی شهردار شیراز تصریح کرد: در راستای برگزاری این رویداد ۴۵۰ طرح، ایده و پروژه اجرایی به دبیرخانه ارسال شد و طی یک ماه گذشته در شهر طبس، پیش داوری ها انجام و طرح های برگزیده به ۵۰ طرح رسید و پس از آن در جلسات متعدد ۱۰ طرح به مرحله نهایی راه یافت.
طرح های راه یافته به مرحله نهایی در روز پنج شنبه ۹ اسفند طرح چابک سازی آنها انجام و در مراسم اختتامیه برترین طرح معرفی شدن.در این رویداد معاونین فرهنگی شهرداری ها، شهردار طبس و نمایندگان شوراهای اسلامی و نمایندگان تولیت چهار شهر حضور داشتند.
وی ادامه داد: در کنار برگزاری این رویداد، تورهای گردشگری شیراز گردی برای شرکت کنندگان در این رویداد در جهت معرفی ظرفیت های گردشگری شیراز برگزار می شود.
چوبینی تاکید کرد: برگزاری جلسه هم اندیشی با کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر شیراز با حضور نمایندگان شوراهای اسلامی در خصوص برنامه ها و تصمیمات آینده در حوزه زائر و زیارت، دستاوردها و راهکارهای جذب زائرین از دیگر برنامه های اجرایی است که در حاشیه دومین اختتامیه رویداد ملی سقاخانه برگزار خواهد شد.
رییس سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری شیراز با اشاره به اهداف برگزاری رویداد ملی سقاخانه، اظهار کرد: توسعه گردشگری زیارتی و معرفی هر چه بیشتر اماکن مذهبی و تاریخی شهر شیراز، از جمله اهداف اصلی برگزاری این رویداد است. ما به دنبال آن هستیم که با برگزاری این رویداد، بتوانیم ظرفیتهای کمنظیر شیراز را در حوزه گردشگری زیارتی به همگان معرفی کنیم.
وی در ادامه سخنان خود، به امضای تفاهمنامه همکاری بین شهرداریهای شیراز، مشهد و قم در حاشیه این رویداد اشاره کرد و گفت: این تفاهمنامه، گامی مهم در راستای همکاری بین شهرهای مذهبی ایران و تبادل تجربیات در حوزه گردشگری زیارتی است. امیدواریم با اجرای این تفاهمنامه، بتوانیم شاهد رونق هر چه بیشتر گردشگری زیارتی در شهرهای مذهبی کشور باشیم.
چوبینی، در خصوص برنامههای رویداد ملی سقاخانه، توضیح داد: این رویداد، شامل برنامههای متنوعی از جمله نمایشگاه آثار هنری مرتبط با سقاخانه، کارگاههای آموزشی، نشستهای تخصصی و اجرای برنامههای فرهنگی و هنری است. اختتامیه این رویداد نیز با حضور مسئولان، هنرمندان و فعالان فرهنگی برگزار خواهد شد.
معاون شهردار شیراز، در پایان سخنان خود، از هنرمندان و فعالان حوزه سقاخانه که در حفظ و احیاء این هنر ارزشمند تلاش کردهاند، تقدیر و تجلیل به عمل آورد و گفت: امیدواریم با برگزاری این رویداد و رویدادهای مشابه، بتوانیم هنر سقاخانه را به جایگاه واقعی خود رسانده و گامی در راستای حفظ و احیاء این هنرارزشمند برداریم.
انتقاد عضو شورای شهر: گردشگری مذهبی در خطر است
محمدرضا هاجری، عضو شورای اسلامی شهر شیراز، در اظهاراتی به مشکلات جدی در حوزه گردشگری و حفظ هویت مذهبی شهرها اشاره کرد.
وی با انتقاد از وضعیت فعلی گردشگری مذهبی در کشور، بیان کرد: امروز مقوله گردشگری دینی در شهرهای مذهبی مانند شیراز و مشهد به خطر افتاده و نیاز به تقویت و مهندسی فرهنگی دارد.
هاجری گفت: بسیاری از مساجد و بناهای تاریخی در حال نابودی هستند و هویت محلات در حال از بین رفتن است.
او از بیتوجهی مسئولان به حفظ این هویت انتقاد کرده و افزود: در حال حاضر، ما شاهد برنامههایی هستیم که بیشتر بر جنبههای تجاری و تفریحی تمرکز دارند تا بر جنبههای مذهبی و فرهنگی.
وی همچنین به مشکلات شهری اشاره کرد و گفت: ما در شیراز حدود ۱۶۰ محله داریم که هر کدام نیاز به توجه و برنامهریزی دارند. اما متاسفانه، مسئولان به این موضوعات به طور جدی نمیپردازند.
هاجری افزود: باید تلاش کنیم تا گردشگران به زیارت بیایند و نه فقط به خاطر تفریحات.
این عضو شورای شهر همچنین به نیاز به همبستگی فرهنگی و همکاری بین شهرهای مذهبی اشاره کرد و گفت: ما باید دور هم جمع شویم و برای حفظ قداست و هویت شهرهای مذهبی برنامهریزی کنیم. در غیر این صورت، گردشگری مذهبی ما به سمت بیهویتی خواهد رفت.
هاجری در پایان با تاکید بر ضرورت توجه به فرهنگ و معماری اسلامی، خواستار اقداماتی جدی برای بهبود وضعیت موجود و حفظ هویت مذهبی شهرها شد.
سقاخانه؛ نمادی از هنر و معنویت
عطایی نژاد، مسئول دبیرخانه رویداد سقاخانه با بیان اینکه موضوع زیارت دریایی حرف دارد گفت: ما چقدر توانستیم از این حرف ها بهره ببریم و اینها را به گوش جهانیان برسانیم.
وی با بیان اینکه ما باید مسیر را هموار کنیم، عنوان کرد: رویداد سقاخانه پلیست برای اینکه طرح ها و ایده های جدیدی در راستای تعالی بخشی به زیارت بهره ببریم، مخاطبین رویداد سقاخانه، مسافران، زائران، مسئولان و شرکت های فناور بوده است.
مسئول دبیرخانه رویداد سقاخانه تاکید کرد: شهرداری مشهد برای یک کار علمی و پژوهشی ۴۰۰ میلیون تومان درنظر گرفته شده و سعی شد در نگاه ملی عمل کنیم.
عطایی نژاد با بیان اینکه ما باید بر روی ترویج زیارت تمرکز کنیم، عنوان کرد: در رویداد سقاخانه با این هدف بین چهار شهر تقسیم کار شد است.
تفاهم نامه سه شهر مذهبی؛ همکاری برای جذب زائر
در ادامه علی نیری، ریس اداره گردشگری و امور زیارتی شهردار شیراز توضیح داد: در این دوره از رویداد سقاخانه، ۴۵۰ طرح خلاقانه در حوزه گردشگری زیارتی به دبیرخانه ارسال شد که پس از داوری اولیه در شهر طبس، ۵۰ طرح برگزیده و در نهایت ۱۰ ایده به مرحله نهایی راه یافتند. طرح های منتخب در مراسم اختتامیه در تاریخ ۹ اسفند مورد ارزیابی نهایی قرار گرفتند و برترین آنها معرفی شدند.
نیری افزود: در این رویداد، معاونین فرهنگی شهرداریها، شهردار طبس، نمایندگان شوراهای اسلامی و نمایندگان تولیت چهار شهر حضور داشتن و همچنین، تورهای گردشگری شیرازگردی برای شرکتکنندگان برگزار شدتا ظرفیتهای گردشگری شیراز معرفی شود.
وی تاکید کرد: علاوه بر این، جلسهای هماندیشی با کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر شیراز و نمایندگان شوراهای اسلامی دیگر شهرها در خصوص برنامهها و تصمیمات آینده در حوزه زائر و زیارت، دستاوردها و راهکارهای جذب زائران، در حاشیه اختتامیه برگزار شد.
گفتنی است در روز پایانی رویداد «سقاخانه» ۱۰ایده پرداز منتخب بخش پایانی از جمع ۴۵۰ ایده پرداز حاضر در جشنواره، تجربیات و ایدههای خود را برای حاضران و اعضای هیات داوران تبیین کردند و در نهایت، هیات داوران ۳ ایده را به عنوان منتخب و ۱ ایده را به عنوان شایسته تقدیر معرفی کرد.
رتبه سوم در حوزه ایده دکتر سید وحید صادق زاده با عنوان زیارت ملی
رتبه سوم در حوزه کسب و کار تولید محصولات فرهنگی و خلاق با استفاده از متبرکات اماکن زیارتی به آقای مومیوند
رتبه سوم طرح های اجرایی با عنوان ایده صحن شادی خانم دلشاد
رتبه دوم در حوزه ایده ها، با عنوان کفشداری حرم خانم صادقی سروستانی
رتبه دوم در حوزه طرح های کسب و کار با عنوان بگردش آقای صادقی
رتبه دوم در حوزه طرح های اجرایی با عنوان طرح جامع زیارت به آقای ایزدی
رتبه اول در حوزه ایده با عنوان طرح مجموعه سقافی به آقای کشتکار
رتبه اول در خوزه کسب و کار عنوان ایده کیت هوشمند تعاونی، داستان سرایی دیجیتال با مجموعه ثامر توسط دمتر سیسی
رتبه اول در حوزه طرح اجرایی به مجموعه رنگ آمیز در قالب طرح خادم آنلاین طرح ویژه ناشنوایان
و طرح شایسته تقدیر بازسازی بناهای تاریخی از آقای محمدزاده
دبیرخانه دومین رویداد ملی سقاخانه جایزه ویژه خود را که متبرک از حرم و بارگاه ملکوتی حضرت امام رضا(ع) بود به محمدعلی چوبینی رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز تقدیم کرد و از زحمات علی نیری رئیس اداره گردشگری و زیارت سازمان فرهنگی شهرداری قدردانی شد.
به گزارش هویدا آنلاین، رویداد ملی سقاخانه علاوه بر رقابت های استارتاپی، میزبان نمایشگاه های هنری، کارگاه های آموزشی و مراسم تجلیل از فعالان حوزه سقاخانه بود. سقاخانه ها به عنوان نمادهایی از هنر اسلامی-ایرانی، نقش مهمی در تأمین آب و ایجاد فضای معنوی برای زائران دارند. چوبینی تأکید کرد: احیای این هنر و تلفیق آن با فناوری های نوین، از اهداف کلیدی این رویداد است.
با وجود تلاش ها برای توسعه گردشگری زیارتی، چالش هایی مانند نبود زیرساخت های کافی، بی توجهی به حفظ بافت تاریخی و رقابت ناسالم با گردشگری تفریحی، مسیر دستیابی به اهداف را دشوار کرده است. کارشناسان معتقدند موفقیت طرح هایی مانند «مثلث گردشگری مذهبی» نیازمند هماهنگی بین نهادهای دولتی، مشارکت بخش خصوصی و آگاهی بخشی به جامعه محلی است.
شیراز، میزبان آرامگاه های امامزادگان بزرگواری چون شاهچراغ(ع) و سیدمیرمحمد(ع)، پتانسیل تبدیل شدن به یکی از مقاصد برتر گردشگری دینی در خاورمیانه را دارد، اما تحقق این امر مستلزم عبور از چالش های فعلی و سرمایه گذاری بلندمدت است.
- نویسنده : لیلا کریمی
- منبع خبر : پوششی
Sunday, 6 April , 2025