مهدی غضنفری روز شنبه در نشست خبری به مناسبت چهاردهمین سالگرد تاسیس این صندوق که با حضور اعضای هیات عامل صندوق برگزار شد، اظهار داشت: برای حکمرانی متعالی باید به تدریج سازوکارهای بهتری فراهم کنیم.
وی افزود: ماموریت صندوق تبدیل صدای. نفت و گاز به سرمایه های تولید و زاینده اقتصادی و حفظ سهم نسلهای آینده از درآمد نفت و گاز لذا هر عملکردی که از این ماموریت فاصله گرفته باشد، در راستای این قانون نیست.
غضنفری ادامه داد: صندوق باید هر سال درصدی بزرگتر شود اگر صندوق در جایی تامین مالی میکند باید زایش داشته باشد؛ اگر در جایی یا پروژهای سرمایهگذاری شود ولی صندوق متضرر شود، باید از آن فاصله بگیرد.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی اظهار داشت: منابع این صندوق باید برای نسل های بعدی حفظ شود؛ صندوق های ثروت در همه کشورها با نرخ بازده ثابت در حال بزرگتر شدن هستند که به ۶ درصد هم میرسد.
غضنفری ادامه داد: اینکه برخی فکر کنند صندوق مثل بودجه پولها را هر سال در یک استانی بریزد، در راستای عملکرد ما نیست. ما در حوزه توسعه کسب و کار هستیم و برای دعوای بنگاه سازی و بنگاه داری راهکار پیدا کردهایم.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه در سه سال گذشته وصول خوبی از مطالبات داشتهایم و در راستای شفافیت بیشتر نیز اطلاعرسانی کردهایم، اظهار داشت: صندوق در ۱۴ سال گذشته فقط از طریق تسهیلات وارد کسب و کار میشد و بانکهای عامل وام را به مشتری می داد اما آمار نکولهای صندوق به حدی بود که سازوکار دیگری طراحی کردیم تا منابع این صندوق حیف و میل نشود.
وی گفت: اوراق مرابحه ارزی را با بانک مرکزی کردیم صندوقهای سپرده گذاری مقید نوع یک و دو را طراحی کردهایم، مفهوم ریال مانا را تعریف کردیم که با نوسانات ارزی متناسب میشود، لذا جعبه ابزار خود را برای مقابله با مشکلات به شدت توسعه داده ایم.
غضنفری افزود: صندوق کمتر در حوزه نفت و گاز و هوش مصنوعی و انرژی تجدیدپذیر حضور داشت اما الان دپارتمانی تخصصی داریم تا طرح توجیهی را مطالعه کنیم و با برآورد سود و زیان وار پروژه شویم، در صندوق توسعه ملی با این امر که دارد بنگاه داری شویم مخالفیم، لذا وقتی از مشارکت صحبت میکنیم منظورمان بنگاه داری نیست و صندوق در هیچ پروژه مانند نفت و گاز یا آبرسانی به فلات مرکزی اگر حرف میزند، منظورش بنگاه داری نیست بلکه می خواهد سهم صندوق را توسعه دهیم. اما در عملیات مشارکتی نداریم.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی بیان کرد: اولین تجربه سرمایه گذاری در خارج از کشور را آغاز کردهایم در بازستانی منابع ما رکورد بینطیری انجام داده ایم خط قرمز ما این است که چون ارز میدهیم باید ارز پس بدهیم لذا مطالبات را با نرخ ارز زمان پس گرفتن و ETS محاسبه میکنیم.
وی تاکید کرد: اطلاعرسانی را رکن اساسی شفافیت و مقابله با فساد میدانیم الان که ناترازی در برق داریم صندوق طرح های مفصل پشتیبانی تولید برق را با بانکهای مختلف بررسی کرده است و همچنین در زمینه نفت و گاز قراردادهای داشته ایم، شورای اقتصاد برای افزایش روزانه ۲۵۰ هزار بشکه نفت مصوبه داشته که صندوق در تامین مالی آن مشارکت دارد.
۱۷۴ میلیارد دلار مجموع منابع صندوق از ابتدای تاسیس
علیرضا صالح قائم مقام صندوق توسعه ملی نیز در این نشست آخرین وضعیت منابع صندوق را اعلام کرد و گفت: یکی از منابع ورودی صندوق، صادرات نفت و گاز و میعانات گازی است؛ همچنین باقیمانده ۵۰ درصد صندوق ذخیره ارزی در هر سال به صندوق توسعه تعلق میگیرد و سود عملیات ها مانند تسهیلات و سپرده گذاری ارزی و صندوق حاصل از مانده منابع صندوق نزد بانک مرکزی به این صندوق واریز میشود.
وی تصریح کرد: بر این اساس از سال ۱۳۸۹ تا پایان ۹ ماهه امسال ۱۶۳ میلیارد و ۶۶۷ میلیون دلار منابع صندوق از محل صادرات نفت و گاز و میعانات گازی بوده است.
صالح ادامه داد: سود سپرده و تسهیلات ۳ و نیم میلیارد دلار است، از سایر منابع هم درآمد داشتهایم که ۱۷۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار مجموع منابع بوده است.
وی با بیان اینکه طبق قانون باید ۲.۷ میلیارد دلار از منابع برای تکالیف قانونی کسر شود؛ افزود: در مجموع ۱۷۲ میلیارد دلار منابع صندوق توسعه ملی است که از این میزان ۹۶.۵ میلیارد دلار مصارف حاکمیتی و دولتی به صورت تسهیلات صورت گرفته و ۹.۳ میلیارد دلار به ریال تبدیل شده که در بانکها سپرده گذاری شده است.
وی افزود: ارز گزارشگری ما دلار آمریکاست ولی منابع ورودی ما بر اساس ۱۲ نوع ارز است این نتیجه نوسان برای گزارشگیری ما، ۹ میلیارد دلار کاهش منابع داشتهایم که مانده آخر حساب ما ۲۹ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار است و منابعی که بتوانیم در لحظه مدیریت کنیم حدود ۱۰ تا ۱۱ میلیارد دلار است.
Tuesday, 7 January , 2025