به گزارش هویدا آنلاین و به نقل از روابط عمومی و امور رسانه اداره کل حفاظت محیط زیست فارس، حمید ظهرابی معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست کشور در این نشست با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست در برخورد با صنایع آلاینده تعارف ندارد، اظهار کرد: زرقان ظرفیت خود پالایی ندارد و به لحاظ کوههای اطراف و بزرگراهی که از وسط این شهرستان عبور می کند حجم آلایندگی هوا در این شهر بالا است، از طرفی صنایع نزدیک به شیراز و زرقان آلایندگی دارند، پالایشگاه شیراز تقریبا چسبیده به شهر زرقان است، نهادهای دیگری هم هستند که در نزدیکی این شهر مواد مرکاپتان تولید می کنند، مرکاپتان ها نوعی ترکیبات آلی گوگرد دار هستند که به شکل متنوعی در محصولات نفتی وجود دارند. از جمله مشخصات مرکاپتان ها بوی بسیار نامطبوع، خورندگی و سمیت برای موجودات زنده و محیط زیست است. از این لحاظ واقعا به شهر زرقان اجحاف شده است.
وی بر لزوم تدوین طرح کاهش آلایندگی زرقان و اجرای گام به گام آن تاکید کرد و افزود: توسعه پالایشگاه در این طرح باید دیده شود، این کار متاسفانه روی زمین مانده است، خروج صنایع از سطح شهر و شهرستان یک شبه اتفاق نمی افتد، این برنامه باید در کارگروه محیط زیست استان طرح شود و تصویب شود، از سویی صنایع به مسوولیت اجتماعی خودشان عمل نمی کنند، پالایشگاه شیراز هم در اجرای این مسوولیت ها کم کاری کرده است، این پالایشگاه بزرگترین مصرف کننده منابع آبی است و از منابع آب پارک ملی بمو استفاده می کند و هیچ کمکی به احیا و حفظ بمو نکرده است، باید بررسی شود که چرا این پالایشگاه به مسوولیت اجتماعی خود عمل نکرده است؟ پالایشگاه شیراز باید فشار روی استفاده بیشتر از منابع آب زیر زمینی بمو را بردارد این فشار چشمه های پارک ملی بمو را خشک کرده است.
معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست کشور تصریح کرد: حداث مسکن ملی در بمو و در نزدیکی پالایشگاه هم خطرناک است، توسعه مسکن دراین منطقه منطقی نیست، باید جلوی طرح های توسعه مسکن ملی در این منطقه گرفته شود.
ظهرابی در ادامه از فرمانداری زرقان و شهرداری خواست تا برنامه جامع میان مدت و دراز مدت برای پایش آلایندگی زرقان داشته باشند و خاطر نشان کرد: ایستگاه سنجش آلاینده هوا هم با مشارکت شهرداری باید در زرقان احداث شود، اکنون یک ایستگاه در زرقان فعال است اما سنسورهای بیشتری باید اضافه شود، برنامه جامع و ایستگاه آلاینده باید طبق برنامه زمانبندی انجام شود، آلایندگی سنگ شکن کاشی حافظ هم طی سه ماه باید به سرانجام برسد و رفع آلایندگی شود، موضوع مسکن ملی در نزدیکی زرقان مردود است و ما هیچ موافقتی با این طرح نداشته ایم.
دستگاههای مسوول باید با محیط زیست همراهی کنند
در ادامه لیلا تاجگردون، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس با اشاره به اینکه محیط زیست همیشه دغدغه صنایع آلاینده در دشت زرقان را داشته است و برای انتقال صنایع آلاینده این منطقه هم اقدامات زیادی انجام شده است، اظهار کرد: علاوه بر محیط زیست دستگاههای دیگری هم در این زمینه مسوولیت دارند، باید مردم را به خطرات صنایع آلاینده آگاه کنیم .
وی رکن اصلی آگاه سازی مردم را آموزش دانست و افزود: آگاهی دادن به مردم در باره صنایع آلاینده می تواند تاثیر زیادی در پذیرش جامعه برای لزوم خروج صنایع آلاینده از منطقه داشته باشد، دستگاههای مسوول باید با محیط زیست همراهی کنند، شهرداری ها برای احداث ایستگاههای سنجش آلایندگی با محیط زیست همکاری بیشتری داشته باشند. دانشگاه علوم پرشکی هم مسوولیت دارد تا زمینه های احتمالی شیوع بیماری های ناشی از توسعه صنایع آلاینده را بررسی و اعلام کند.
خروج صنایع آلاینده از زرقان مطالبه جدی مردم است
ابراهیم عزیزی نماینده مردم شیراز و زرقان نیز در ادامه این نشست با تاکید بر اینکه مجلس شورای اسلامی از ظرفیت های قانونی برا ی خروج صنایع آلاینده از شهرها حداکثر استفاده می کند اظهار کرد: باید شرایط فعالیت آلایندگی صنایع در شهرستان زرقان به خوبی تبیین شود، سلامت مردم از همه چیز مهمتر است، خروج صنایع آلاینده از زرقان مطالبه جدی مردم است، این خواست عمومی و مردمی باید جدی گرفته شود، این در حالی است که نخستین شهرک صنعتی استان فارس به نام آب باریک سال ها پیش در این منطقه پایه گذاری شده و هر سال هم توسعه پیدا کرده و اکنون به خانه های مردم چسبیده است.
عزیزی درادامه با بیان اینکه، باید برای مهار صنایع آلاینده تدابیر کارشناسی اتخاذ شود اضافه کرد: برای مهار آلایندگی دستور کار اجرایی و نقشه راه لازم است تا همه مسوولان صنعتی پاسخگوی این موضوع باشند، سلامت مردم نباید به واسطه آلودگی صنعتی تحت تاثیر و خطر باشد. تکالیف دستگاههای اجرایی و نظارتی و مسوولان محلی و قانون گذار دراین موضوع روشن است، همه باید به وظایف و تکالیف خود عمل کنند، آلایندگی صنعتی باید با برنامه ریزی زمانبندی شده کاهش یابد.
برخورد با صنایع آلاینده باید ضابطه مند باشد
در ادامه سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی هم با بیان اینکه بدون مطالعه و بررسی کارشناسی بحث آلایندگی را نمی توان به حوزه خاصی نسبت داد، تصریح کرد: نوع و مشخصات آلایندگی و نقشه پراکنش آلایندگی باید مشخص باشد، برخورد با صنایع آلاینده باید ضابطه مند باشد، اگر دراین زمینه کوتاهی صورت گرفته باید برخورد قانونی با قصور و کوتاهی صورت گیرد.
وی ادامه داد: در شهرستان زرقان آلایندگی های سمی و فلزی و گرد و غبار اگر وجود دارد باید جنس آلایندگی ها و سهم هر کدام به روشنی مشخص باشد، ما بوی مرکاپتان را در زرقان حس کردیم، این ماده برای شناسایی گازها تولید می شود، باید مطالعات بیشتری صورت گیرد و منشاء آلایندگی و جنس آلایندگی هم مشخص شود، ما به دغدغه و نگرانی مردم احترام می گذاریم و پیگیری موضوع را وظیفه خود می دانیم اما لازم است گزارش جامعی از وضعیت آلایندگی زرقان تهیه شود تا معلوم شود جنس آلایندگی کدام است.
شهردار و مسوولان محلی شهرستان زرقان، نمایندگان تشکل های محیط زیستی و برخی از دغدغه مندان و اعضای جوامع محلی نیز در این نشست دیدگاههای کارشناسی خود را مطرح کردند.
خاطر نشان می شود این نشست در فرمانداری زرقان با حضور مسوولان شهر زرقان، صنایع، جوامع محلی و فعالان محیط زیست با موضوع بررسی مسائل و مشکلات محیط زیستی شهرستان زرقان برگزار شد.
- نویسنده : سارا برزگر
Sunday, 29 December , 2024