مونا ربیعیان/ در طرح جهش تولید و تامین مسکن با در نظر گرفتن سازو کارهایی جهت تامین منابع مالی، تامین زمین، تامین مصالح ساختمانی و تامین خدمات ساختمانی، سعی شده تا بستر لازم برای ساخت مسکن فراهم و دولت مکلف شده تا طی ۴ سال، سالانه یک میلیون واحد مسکونی تولید و عرضه نماید. درخصوص این سازمان پژوهشگاه مجلس نشستی با حضور امیررضا شاهانی؛ معاون پژوهشهای زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس ترتیب داد.
مزایای طرح جهش تولید و تامین مسکن
امیررضا شاهانی در نشست خبری تحلیل و بررسی طرح تولید و تأمین مسکن اظهار کرد:این طرح یکی از کلان طرح های مجلس همانند مسکن مهر است با توجه به اینکه طرح مسکن مهر ایراداتی داشت که در این طرح این ایرادات برطرف خواهد شد در رابطه با طرح مذکور جلسات متعددی با کمیسیون عمران مجلس برگزار شد که هدف ما آسیب شناسی و تعامل با این کمیسیون بوده است.
وی ادامه داد: با وجود اینکه طرح جهش تولید و تأمین مسکن ایده خوبی است، اما اشکالاتی را مترتب این طرح می دانستیم که لازم بود آنها را اصلاح کنیم.
وی با یادآوری اینکه در این طرح دولت مکلف به ساخت سالانه ۶۰۰ هزار مسکن است، گفت: ۴۰۰ هزار واحد دیگر نیز توسط مردم ساخته می شود. این طرح علاوه بر اینکه رونق تولید مسکن را به دنبال دارد، محرومیت زدایی نیز از دستاوردهای طرح جهش تولید است.
معاون پژوهشهای زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس با تاکید بر اینکه مسکن مهر بزرگ ترین طرح اجرا شده موفق مسکن سازی کشور بود، اضافه کرد: این طرح اشکالاتی داشت که تلاش کردیم با آسیب شناسی این اشکالات را در طرح جهش تولید به حداقل برسانیم.
شاهانی با بیان این که مرکز پژوهش های مجلس بازوی کارشناسی مجلس است، ادامه داد: متاسفانه در دولت یازدهم و دوازدهم یکی از افتخارات وزیر وقت راه و شهرسازی عدم ساخت یک واحد مسکونی بود. بعداً رییس جمهوری اعلام کرد در بخش مسکن ضعیف عمل کردیم که در نهایت منجر به تغییر وزیر شد.
وی با تاکید بر اینکه طرح جهش تولید و تأمین مسکن خلأ ساخت مسکن طی ۷ سال اخیر (دولت یازدهم و دوازدهم) را جبران میکند.
این طرح زیر نظر شورای عالی مسکن
معاون پژوهشهای زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس درخصوص افرادی که این طرح را اجرایی خواهند گرد گفت: «شورای عالی مسکن» به منظور برنامه ریزی، سیاست گذاری، نظارت و ایجاد هماهنگی بین دستگاههای اجرایی در حوزه مسکن، با ترکیب زیر تشکیل می شود:
۱- رئیس جمهور (رئیس شورا)
۲- معاون اول رئیس جمهور (نائب رئیس)
۳- وزیر راه و شهرسازی (دبیر شورا)
۴- وزیر نیرو
۵- وزیر کشور
۶- وزیر صنعت، معدن و تجارت
۷- وزیر امور اقتصادی و دارایی
۸- وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی
۹- رئیس کل بانک مرکزی
۱۰- رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور
۱۱- رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
۱۲- یک نفر از اعضای کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی به پیشنهاد کمیسیون و انتخاب مجلس(به عنوان ناظر)
مسکن مهمترین دغدغه مردم
معاون پژوهشهای زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس در خصوص اینکه مسکن یکی از دغدغه های مردم است اظهارداشت: یکی از آسیب های مسکن مهر این بود که واحدهای مسکونی در حاشیه شهرها ساخته شد که معضل حمل و نقل داشته و دارند. از این رو یکی از اولویت های طرح جهش تولید ساخت مسکن در داخل شهرها و بافت های فرسوده است.
این طرح از چند منبع تهیه خواهد شد
وی گفت: بر این اساس اراضی متصل به بافت های فرسوده، اراضی دولتی و در ادامه اراضی وزارت کشاورزی برای مسکن سازی در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار گیرد.
معاون پژوهشهای زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس یادآوری شد: برای تامین منابع مالی سالانه ۱۶۰ هزار تومانی صندوق کلی مسکن ایجاد می شود. مالیات های مرتبط با مسکن وارد این صندوق می شود، ضمن اینکه منابع حاصل از بازپرداخت تسهیلات مسکن مهر، منابع مالی خیرین و بودجه های سنواتی مسکن به به این صندوق وارد می شود.
شاهانی اضافه کرد: در طرح جهش تولید و تأمین مسکن، وزارت کشاورزی ملکف می شود سالانه حداقل ۸۰۰۰ هکتار زمین برای ساخت ۶۰۰ هزار واحد مسکونی در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار دهد.
وی تاکید کرد: فلسفه اصلی طرح جهش تولید، ساخت مسکن ارزان قیمت با حذف هزینه زمین است. در طرح جهش تولید اراضی دستگاه های دولتی داخل شهرها باید به صورت رایگان در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار می گیرد.
وی بیان کرد: زمین های طرح جهش تولید به صورت اجاره ۹۹ ساله واگذار می شود. از سوی دیگر بانک ها نیز مکلف شده اند حداقل ۴۰ درصد از تغییرات مانده تسهیلات پرداختی با سود مصوب شورای پول و اعتبار به بخش مسکن اختصاص یابد. سال ۹۸ کل وام بانکی پرداخت شده ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان بوده که سهم مسکن و ساختمان از این رقم ۷۰ هزار میلیارد تومان و سهم بخش مسکن ۱۷ تا۱۸ هزار میلیارد تومان بوده که رقم ناچیزی است.
وی همچنین از حمایت تسهیلاتی اقشار محروم، تأمین مصالح ساختمانی و… برای طرح جهش تولید و تأمین مسکن خبر داد و گفت: در طرح مذکور وزارت اقتصاد موظف می شود پوشش ریسک تأمین مصالح ساختمانی را از طریق بورس کالا بر عهده بگیرد.
Saturday, 23 November , 2024