اقتصادپویا/ نمکی در حالی وعده داده بود که ایران در اردیبهشت ۱۴۰۰ به قطب ساخت واکسن کرونا در منطقه و جهان تبدیل میشود که معاون او گفته در بهترین حالت ایران در فروردین ۱۴۰۱ میتواند واکسن مازاد بر جمعیت خود تولید کند.
البته به نظر میسد همه به ساخت واکسن کرونای داخلی خوشبین نیستند. از جمله معاون فناوری و تحقیقات وزارت بهداشت که سال گذشته گفته بود ایران «دانش ساخت واکسن» را دارد اما « زیرساختهای لازم» را ندارد.
روز گذشته نیز دوباره وزیر بهداشت از آغاز صادرات واکسن ایرانی کرونا از زمستان ۱۴۰۰ خبر داد و گفت: این واکسن هفته آینده در چرخه واکسیناسیون عمومی قرار میگیرد.
سعید نمکی، در گفتگوی تلفنی با شبکه خبر به جزئیات روند تولید واکسنهای ایرانی پرداخت و گفت: مرحله سوم کارآزمایی واکسن برکت بر روی ۱۴ هزار نفر و واکسن پاستور نیز بر روی ۲۵ هزار نفر انجام شد و در نهایت مدارک این مرحله به وزارت بهداشت ارسال گردید.
وی افزود: اکثر کشورهای دنیا در مرحله سوم در صورتی که فاز یک و دو به خوبی پیش برود و بی عارضه بودن واکسن تایید شود آن واکسن به مرحله واکسیناسیون عمومی رسیده و مجوز اضطراری آن صادر میشود.
نمکی با اشاره به اینکه روز گذشته در جلسه سازمان غذا و دارو دو واکسن برکت و پاستور واجد شریط تشخیص داده شد، گفت: مدارک واکسن برکت کامل بود و مجوز مصرف اضطراری برای آن صادر شد و واکسن پاستور نیز بعد از تکمیل دو مدرک، اوایل هفته آینده مجوز آن صادر میشود.
وی با اشاره به اینکه امروز محموله واکسن برکت تحویل وزارت بهداشت میشود، تاکید کرد: این واکسن هفته آینده در چرخه واکسیناسیون عمومی قرار میگیرد.
به گفته وزیر بهداشت، واکسن فخرا و رازی وارد فاز دو شدهاند و واکسن بقیه الله نیز وارد فاز بالینی شده است. در یکی دو ماه آینده یکی از موفق ترین کشورهای جهان در تولید واکسن کرونا خواهیم بود و در زمستان نیز آماده صادرات خواهیم شد.
تولید واکسن در ۱۴۰۰ یا ۱۴۰۱؟
کیانوش جهانپور، مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت دو سه روز گذشته از تولید اولین واکسن ایرانی کرونا خبر داده و گفته «واکسن کووبرکت رونمایی و آماده تحویل به وزارت بهداشت شد.» بنابه گفته جهانپور تا کنون ۳۰۰ هزار دز واکسن ایرانی تولید شده و تا پایان شهریور ماه (۴ ماه آینده) ایران میتواند ۲۰ میلیون دز واکسن تولید کند.
وعدهای که اگر محقق شود به این معناست که تا چهار ماه آینده تنها ۱۰ میلیون نفر از ایرانیان میتوانند واکسینه شوند. محمدرضا شانهساز، رئیس سازمان غذا و دارو هم چند روز قبل گفته تا فروردین آینده، ظرفیت تولید ۱۹۷ میلیون دز واکسن ایجاد خواهد شد.
این یعنی اگر ایران زیرساخت تولید واکسن را داشته باشد و اگر بتواند محصول خود را به تولید انبوه برساند، احتمالا فروردین سال ۱۴۰۱ میتواند واکسن مازار بر جمعیت خود تولید کند. نه فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۰!
ظرف یک سال آینده صادر کننده واکسن کرونا خواهیم شد
رئیس سازمان غذا و دارو، بر تحقق شعار سال ۱۴۰۰ در حوزه کالاهای سلامت محور تاکید کرد و گفت: ظرف یک سال آینده صادر کننده واکسن کرونا خواهیم بود.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: در سال ۹۹ زمان صدور پروانه برای تولیدکنندگان مواد غذایی (در صورت تکمیل مدارک) از بیش از دو ماه به ۲۴ ساعت کاهش یافت و با اجرای فرایندهای تفویض و برون سپاری فعالیتهای جاری به بخش خصوصی میتوانیم در سال ۱۴۰۰ نیز شاهد اقدامات اساسی درتحرک و چالاکی بیشتر ادارات کل و دانشگاهها در پشتیبانی از تولید و حذف موانع بر سر راه تولیدکنندگان واقعی باشیم.
وی همچنین تاکید کرد: باید مسئولین زیر مجموعه در سازمان غذا و دارو در ماههای پایانی فعالیت دولت، هرچه زودتر با بهره برداری از تجربه موفق در جهش تولید اقلام مقابله با کرونا در سال ۱۳۹۹، مقررات را بازبینی و با تفویض بسیاری از مسئولیتها و اختیارات به تولید کنندگان تسریع بیشتری در صدور مجوزهای صادره توسط سازمان غذا و دارو ایجاد، و عمده فعالیتها را بر رصد کیفیت محصولات عرضه شده به بازار متمرکز نمائیم.
اما این تنها اظهارنظر عجیب و دور از واقع نمکی در ماههای گذشته نیست. همزمان با شیوع کرونا در هند و آمار بالای کشتههای این کشور، سعید نمکی در نامهای به همتای هندی خود گفته بود ایران میتواند امکانات فنی، کارشناسی و تجهیزات مختلف به این کشور صادر کند. ان هم درست در حالی که بیمارستانهای دیگر درگیر کمبود امکانات لازم برای بستری بیماران کرونایی بودند و گزارشها نشان میداد مردم در صف اتاق آیسییو هستند.
همچنین ایران به کشوری وعده صادرات امکانات فنی را داده بود که خود مدتی است واکسن کرونا تولید کرده و در حال صادرات آن به جهان است.
Friday, 22 November , 2024