مطالعات جدید نشان می‌دهد استخراج بیت‌کوین در ایران باعث شده تا یک مسیر جدید برای پرداخت پول کالاهای وارداتی و صادراتی برای کشورمان باز شود.

مونا فرج اله / نتایج یک تحقیق نشان می‌دهد، در حال حاضر حدود ۴٫۵ درصد از کل استخراج بیت‌کوین در جهان در ایران انجام می‌شود.

الیپ تیک، موسسه فعال در حوزه فناوری بلاک‌چین، می‌گوید: روند استراج بیت‌کوین به ایران این فرصت را داده که صدها مییون دلار درآمد داشته و از آن برای واردات و صادرات کالاها استفاده کند و از تأثیر تحریم‌ها بکاهد.

بنا به گفته این موسسه برجسته، با سطح کنونی استخراج بیت‌کوین در ایران، حجم گردش مالی این صنعت کشورمان سالانه نزدیک به یک میلیارد دلار است.

البته هنوز مقامات ایرانی آمار دقیقی نسبت به این مساله ارائه نداده‌اند.

موسسه الیپ تیک مدعی شده که تعیین میزان دقیق این آمار بسیار سخت است و ارقام تخمینی ارائه شده با استفاده از آمارهای جمع‌آوری شده مربوط به استخراج بیت‌کوین توسط «مرکز فعالیت‌های مالی جایگزین کمبریج» تا ماه آوریل سال ۲۰۲۰ محاسبه شده‌اند.

از طرف دیگر شرکت ملی برق ایران هم گفته که میزان برق مورد استفاده در کشورمان برای استخراج بیت‌کوین معادل ۶۰۰ مگاوات است که از این رقم نیز در محاسبات استفاده شده است.

خرید و فروش بیت‌کوین‌های استخراج شده در خارج از ایران توسط بانک مرکزی ممنوع شده، اما در بازار سیاه امکان معامله این بیت‌کوین‌ها نیز فراهم است.

چند سالی است که استخراج بیت‌کوین در ایران به عنوان یک صنعت پذیرفته شده و برای آن برق ارزان‌قیمت در نظر گرفته شده است و قرار بر این شده که استخراج‌کنندگان بیت‌کوین، این ارز مجازی خود را به بانک مرکزی بفروشند.

این مساله باعث شده که بسیاری از استخراج‌کنندگان خارجی بیت‌کوین از جمله چینی‌ها هم جذب ایران شده و تهران به آنها اجازه داده با استفاده از بیت‌کوین برای واردات برخی اقلام نیز استفاده کنند.

مطالعه موسسه الیپ تیک نشان می‌دهد که استخراج بیت‌کوین برای ایران فرصتی بوده که بتواند از تأثیر تحریم‌ها بکاهد.

این صنعت می تواند ۱۰ درصد بازار جهانی را در دست بگیرد

محمد رضا شرفی، رئیس کارگروه ماینینگ انجمن بلاک‌چین ایران درخصوص استخراج بیت کوین به خبرنگار ما گفت: ارقامی که رویترز اعلام کرده است برداشتهای غیرقانونی رمز ارزها نیست این رمز ارزها در مناطق آزاد برداشت می شود و درست است که این آمار غیر قانون است و آماری که درحال حاضر ما داریم ۵ درصد از استخراج جهانی در ایران صورت می گیرد اما این براوردی نیست که ما انتظار آن را داشتیم براوردی که ما از این صنعت داشتیم حدود ۱۰ درصد بازارجهانی بوده است که با توجه به مشکلاتی که برای این صنعت به وجود می آمده است.

وی در ادامه افزود: قانون گذاری حامل های انرژی باعث شده تا این صنعت کارایی خود را از دست بدهد و ما نتوانیم به درستی کار خود را انجام دهیم هزینه برق مصرفی که برای این صنعت در نظر گرفته شده ۸ سنت است که برق صادراتی که آن همه مشکلات و زیرساخت ها دارد حساب نمی شود و اینگونه ما بازار را از دست خواهیم داد مسوولین به جای اینکه انگیزه برای سرمایه گذاری در این صنعت نوپا را زیاد کنند هر روز چالش هایی برای ان صنعت ایجاد می کنند.

بار کمبودجه را از این صنعت دریافت نکنید

رئیس کارگروه ماینینگ انجمن بلاک‌چین ایران درخصوص هزینه های برق صادراتی بلاکچین نیز بیان کرد: برق صادراتی بین ۴۰۰ الی ۱۸۰۰ تومان محسوب می شود اما به جای اینکه کف قیمت صادراتی در برای صنعت رمز ارز ها حساب شود بالاتر حساب می کنند در یاران ۸ سنت برای برق مصرفی دریافت می شود و در کشورهای همسایه مثل گرجستان برق مصرفی ۴ سنت محاسبه می گردد با این تفاسیر سرمایه گذاری در این صنعت به جای ایران در کشورهای دیگر انجام می شود.

وی در ادامه از حمایت صنعت نوپا نیز بیان کرد:  بارکمبود بودجه را نباید از یک صنعت نوپا انتظار داشت که تحمل کند در خصوص این صنعت رویکردهای اشتباهی صورت گرفته است که باعث می شود تا سرمایه ها از کشور فرار کند به جای اینکه این صنعت را کمک کنیم تا جان بگیرد از ریشه نابود می کنیم حتی در این زمینه کمبود برق را نیز به گردن این صنعت می اندازیم .

محمدرضا شرفی در پایان اظهارداشت: در حال حاضر همه صنایع از دولت سویسیت دریافت می کنند اما این صنعت نه تنها سوبسیتی دریافت نمی کند بلکه همه مشکلات را به گردن این صنعت می اندازیم این صنعت به نوعی بلاگردان سومدیریت ها شده است.