موج چهارم از کرونا شروع شده و انگشت اتهام به سمت مردم است. اما به نظر می‌رسد واقعیت ماجرا پیچیده‌تر باشد.

موج چهارم کرونا، موجی که روزبه‌روز زندگی صدها نفر را به پایان می‌رساند شروع شده است و مسئولان انگشت اتهام را به سمت مردم و سفرهای نوروزیشان گرفته‌اند. بدون شک سفرهای میلیونی در دو هفته گذشته در شروع آنچه نامش را «موج چهارم پاندمی در ایران» گذاشته‌اند، نقش داشته است.

آمار و ارقام اعلام شده توسط وزارت بهداشت از تاریخ شش تا ۱۲ فروردین این موضوع را به وضوح نشان می‌دهد. با پایان موج سوم کرونا در کشور  وضعیت شیوع ویروس در کشور تقریبا ثابت و با نوسانات کوچکی بود، اما به طور ناگهانی از هفته دوم فروردین نمودارهای کرونا در کشور صعودی شدند.

تغییر رنگ بندی شهرها با مولفه کرونای انگلیسی

نمکی گفت: در آینده نزدیک شاهد تغییر متغیرهای رنگ بندی های شهرهای کشور و در نظر گرفتن مولفه های تاثیرگذار مانند ویروس جهش یافته خواهیم بود.

سعید نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در دوازدهمین اجلاس مجازی روسای دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی سراسر کشور اظهار کرد: مردم، دعاگو، سپاسگزار و قدردان خادمان خودشان در نظام سلامت هستند و به آنها احترام می گذارند. از ابتدای شیوع کرونا در کشور خیلی از دستگاه های اجرایی به کمک نظام سلامت آمدند اما پیشانی این دفاع جانانه، مدافعان سلامت و دانشگاه های علوم پزشکی کشور بودند.

وی افزود: خیز جدید بیماری با خیزهای قبلی، متفاوت است. یکی دو روز قبل به معاون محترم درمان تاکید کردم که فعلا اعمال غیر اورژانسی لغو شود تا با مشکل کمبود تخت های بیمارستانی در کشور روبرو نشویم چون رفتار ویروس جهش یافته یا ویروس قبلی متفاوت است.

وزیر بهداشت بیان کرد: در شرایط کنونی حتما باید تعداد مراکز منتخب ۱۶ ساعته، فعال تر شود و گسترش پیدا کند و در این مراکز، داروهای سرپایی آنتی وایرال به ویژه در مراحل اولیه بیماری، تست های تشخیصی و تیم های مراقبتی برای افراد در تماس با بیماران حضور داشته باشند تا مراجعات بیمارستانی کنترل شود.

نمکی تاکید کرد: در فضای مجازی نوشتم که برخی تصور می کنند که تغییر منحنی بیماری در کشور، با فتوشاپ انجام می شود اما برای کاهش هر نیم میلی متری از این منحنی ها، عرق هزاران کارمند و زحمتکش نظام سلامت، خون و جان هزاران فرد پرتلاش و دوری و انتظار هزاران خانواده هزینه می شود.

وی گفت: در آینده نزدیک شاهد تغییر متغیرهای رنگ بندی های شهرهای کشور و در نظر گرفتن مولفه های تاثیرگذار مانند ویروس جهش یافته خواهیم بود و محدودیت ها متناسب با رنگ بندی های جدید، ابلاغ خواهد شد. انتظار ما این است که روسای و همکاران ما در دانشگاه ها، همچنان بر روی پروتکل ها ایستادگی و مقاومت کنند.

گفتنی است در این نشست، گزارش هایی از سوی معاونین وزارت بهداشت و روسای دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی ارائه شد.

سکوت و تصمیماتی که اجرایی نشدند

مقصر تمام این اتفاقات را مسئولان مردم دانستند و مدعی شدند که انتخاب مردم مبنی سفر در تعطیلات و افزایش ۹۵درصدی سفرهای نوروزی نسبت به سال گذشته باعث شده است تا این شرایط وحشتناک در ایران به وجود بیاید و موج کرونای انگلیسی در کشور شروع شود.

سخنگوی وزارت بهداشت در همین رابطه گفته بود که “۱۵ هزار نفر که از تست مثبت کرونای خود آگاه بودند، در ایام نوروز سفر کرده‌اند و این اقدام منجر به چرخش بیشتر ویروس کرونا شده است.”

اما برخی از تصمیم‌گیری که قبل از شروع نوروز ۱۴۰۰، در ایجاد موج چهارم بی‌تاثیر نبودند، مردانی می‌گوید: «همیشه مردم مقصر نیستند، بخشی دیگر از مسئله هم به تصمیم گیری‌ها و خستگی مردم برمی‌گردد.»

در واقع عملی نشدن برخی از تصمیم‌گیری‌ها پیش از نوروز یکی از اصلی‌ترین دلایل سفرهای نوروزی در شرایط پاندمی بودند و فشار صنعت گردشگری‌هم در این موضوع بی‌تاثیر نبوده است. سعید نمکی، وزیر بهداشت، چند روز پیش در این رابطه در یادداشتی نوشته بود که ” گفتیم اقتصاد گردشگری اهمیت دارد، ولی سرمایه اجتماعی نظام سلامت و هزینه‌های شیوع مجدد بیماری و اثراتش بر اقتصاد خرد و کلان کشور نیز بی اهمیت نیست.”

حتی کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا، نسبت به ممنوعیت جلوگیری از سفرها پیشنهاد داده بود، پیشنهادی که اجرایی نشد.

مردانی توضیح می‌دهد: «ما در ستاد علمی کرونا مجری نیستیم و فقط پیشنهاد می‌دهیم، در بخش اجرایی ستاد کرونا این تصمیم‌گیری‌ها با پیشنهادات اجرا می‌شوند. اینجا هم برخی از پیشنهادات ما اجرایی شد و بخشی دیگر اصلا اجرایی نشد. ستاد علمی پیشنهاد داده بود که اصلا اجازه‌ای به برقراری سفرها داده نشود، اما متاسفانه این اتفاق رخ نداد و سفر کردن آزاد بود و همه مسافرت کردند.»

و افزود: «هر آدم عاقلی می داند که وقتی بیماری در حال کنترل است، این که بگویند همه چیز آزاد است و می‌توانید سفر کنید شرایط را به هم می‌زند.»