شمار زیادی از ایرانیان در خارج از کشور کسب‌وکارهای موفقی دارند.

در این گزارش تعدادی از آنها را معرفی کرده‌ایم.

فرزاد وجیهی

فرزاد وجیهی جوان ایرانی ساکن لندن متولد : ۲۵ آبان ۱۳۶۷ (۱۶ نوامبر ۱۹۸۸) تاجر و سرمایه‌دار و تریدر شناخته‌شده ایرانی است که در زمینه معاملات و سرمایه‌گزاری های بازارهای بین‌المللی، بانکی، املاک، مستغلات به ثروت هنگفتی دست یافته است. وجیهی مالک آرون گروپس و استاد آرون و بهترین تریدر ایرانی معروف است. بین سال های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۸ در بازار های داخلی طلا ، دلار و سکه ایران فعالیت گسترده ای داشت،اتاق های سرمایه گذاری راه اندازی و سرمایه گذاری های کلانی کرد و سپس وارد بازار های بین‌المللی شد. او فقط در یکی از معامالت خودش در سال ۲۰۲۱ در عرض یک روز توانست، ۴۲٫۱ میلیون دلار بر روی بیت کوین، سود کند. وی در سایت معروف و معتبر MQL هم‌ردیف برترین تریدرهای جهان قرارگرفته است، و موجودی حساب معاملاتی متصل به وب‌سایت ام کیو ال و نیز اطلاعات حساب معاملاتی‌اش موردتوجه قرارگرفته است.

پی‌یرمراد امیدیار
پی‌یرمراد امیدیار متولد ۲۱ ژوئن سال ۱۹۶۷، کارآفرین و خیر آمریکایی-‌ایرانی‌الاصل متولد فرانسه است. او موسس و رئیس ئی‌بی (e-Bay)، وب‌سایت مخصوص حراج‌های اینترنتی است. امیدیار در سال ۱۹۹۵، در ۲۸سالگی، برای فعال کردن فهرستی از حراج فرد به فرد مستقیم برای اقلام کلکسیونی، شروع به نوشتن یک کد کامپیوتری برای یک مکان آنلاین کرد. او یک نمونه ساده اولیه‌ را بر روی صفحه وب شخصی خود ایجاد کرد، و در روز کارگر، روز دوشنبه، ۴ سپتامبر ۱۹۹۵، یک سرویس آنلاین به نام وب‌سایت حراج راه‌اندازی کرد که در نهایت تبدیل به سایت حراج ئی‌بی شد. امیدیار در سال ۱۹۹۶، قراردادی را برای ارائه بلیت هواپیمایی آنلاین امضا کرد؛ تا آن زمان این سایت ۲۵۰ هزار حراج را میزبانی کرده بود و در ماه اول سال ۱۹۹۷، میزبانی دو میلیون حراج را ثبت کرد، به طوری که تا اواسط همان سال، ئی‌بی در حال میزبانی نزدیک به روزانه ۸۰۰ هزار حراج بود. امیدیار در سال ۱۹۹۷ نام شرکت را به ئی‌بی تغییر داد و به طور گسترده‌ای شروع به تبلیغ این محصول کرد. امیدیار در سال ۱۹۹۸ در ۳۱سالگی با IPO بی‌ای، میلیاردر شد؛ تا پایان سال ۱۹۹۸، ۱/۲ میلیون عضو، ۷۵۰ میلیون دلار حجم معاملات و حدود ۸ میلیون دلار سود کسب کرده بود به طوری که بیش از شش هزار کارمند و ۴۶ میلیون مشتری در کارنامه خود داشت. سود خالص ئی‌بی در سال ۲۰۰۵ بالغ بر ۴۴۱ میلیون دلار شده بود. امیدیار و همسرش پاملا بشردوستان شناخته‌شده‌ای هستند که در سال ۲۰۰۴ شبکه امیدیار را به منظور گسترش تلاش‌های خود، فراتر از اهداف مادی و سودآوری تاسیس کردند. به گزارش فوربس، ثروت پی‌یر امیدیار، تا ماه مارس ۲۰۱۳ به ارزش ۷/۸ میلیارد دلار رسیده بود. او صد و بیست و سومین ثروتمند جهان و چهل و دومین ثروتمند ساکن ایالات متحده است. امیدیار ثروتمندترین فرد ایرانی، البته بعد از فرزاد وجیهی ، و پنجمین ثروتمند فرانسوی است.

فرهاد مشیری
اردوان فرهاد مشیری (متولد ۱۸ می سال ۱۹۵۵ در ایران) تاجر و سرمایه‌گذار ایرانی-‌انگلیسی، ساکن موناکو است. مشیری در انگلیس و روسیه صاحب سهام‌هایی در شرکت‌های متعدد انرژی و فولاد است. او حسابدار خبره گواهی‌شده‌ای است که قبلاً برای ارنست اند یانگ، PKF و Deloitte کار می‌کرد. مشیری و علیشیر عثمانوف، شریک کسب و کار طولانی‌مدتش، صاحبان هلدینگ رد اند وایت (Red & White) هستند. آنها در ماه آگوست سال ۲۰۰۷، ۶۵/۱۴ درصد از سهام باشگاه فوتبال آرسنال را از دیوید دین، نایب رئیس سابق این باشگاه، خریداری کردند. در ۱۸ سپتامبر ۲۰۰۷، هلدینگ رد اند وایت سهام خود در آرسنال را به ۲۱ درصد افزایش داد و در ۲۸ سپتامبر ۲۰۰۷ به ۲۳ درصد رساند. تا ماه ژوئن ۲۰۱۲، این هلدینگ حداقل ۷۲/۲۹ درصد از کل سهام این باشگاه را به دست آورد. کیت ادلمن، مدیر عامل آرسنال، به رادیو زنده ۵ بی‌بی‌سی گفته بود، این دو قبلاً گفته‌اند می‌خواهند سهامداران بلندمدت این باشگاه باشند. ثروت مشیری ۸/۲ میلیارد دلار برآورد شده است.

انوشه انصاری
انوشه انصاری (متولد ۱۲ سپتامبر ۱۹۶۶ در مشهد) مهندس، همکاری در تاسیس و رئیس شرکت سیستم‌های پرادی (Prodea) است. او سابقاً به عنوان بنیانگذار جزء و مدیر عامل شرکت فناوری‌های مخابراتی تی‌تی‌آی (TTI) مشغول به خدمت بوده است. انوشه انصاری در تاریخ ۱۸ سپتامبر ۲۰۰۶، چند روز پس از تولد ۴۰سالگی‌اش، به عنوان اولین ایرانی به فضا سفر کرد. انوشه انصاری چهارمین توریست فضایی و اولین زنی شد که کل هزینه‌های سفر به ایستگاه فضایی بین‌المللی را خود بر عهده گرفت. در سال ۱۹۹۳، او همسرش حمید انصاری و برادر همسرش امیر انصاری را متقاعد کرد تا شرکت فناوری‌های مخابراتی تی‌تی‌آی را با پس‌انداز خود و حساب‌های بازنشستگی شرکت‌های بزرگ تاسیس کنند. این شرکت یکی از تامین‌کنندگان سافت‌سوئیچ است.

ناصر داود خلیلی
دکتر ناصر داود خلیلی (متولد ۱۳۲۴ خورشیدی در اصفهان) دانشمند و خیر ایرانی- ‌بریتانیایی مشهور جهان یک یهودی ایرانی‌تبار است که در لندن زندگی می‌کند. او پس از اتمام تحصیلات و خدمت سربازی در ایران، در سال ۱۹۶۷، به ایالات متحده آمریکا نقل مکان کرد و در آنجا به تحصیلات خود ادامه داد. خلیلی در نهایت در سال ۱۹۷۸ در انگلستان اقامت گزید. خلیلی به خاطر داشتن مجموعه‌‌ای از آثار هنری شهرت یافته است. بخش عمده دارایی‌های او را مجموعه‌‌ای از آثار هنری ایرانی و اسلامی تشکیل می‌دهد، که بالغ بر ۲۰ هزار شیء هنری و عتیقه‌جات را شامل می‌شود. خلیلی از سال ۱۹۷۰، تحت نظارت شرکت «تراست خانواده خلیلی»، شش مورد از بهترین و جامع‌ترین کلکسیون‌های هنری جهان را جمع‌آوری کرده که شامل هنر جهان اسلام (۲۰۰۰-۷۰۰)، هنر ژاپنی از دوره میجی (۱۹۱۲-۱۸۶۸)، ۳۰۰ سال از کیمونو ژاپنی (۲۰۰۰- ۱۷۰۰)، منسوجات سوئدی (۱۹۰۰-۱۷۰۰)، فلزکاری‌های اسپانیایی (۱۹۰۰-۱۸۵۰) و میناکاری جهان (۲۰۰۰-۱۷۰۰) می‌شوند. مجموعه هنر اسلامی خلیلی تا
۲۰ هزار آیتم افزایش یافته که در نوع خود بزرگ‌ترین کلکسیون جهان به شمار می‌آید. خلیلی بر اساس فهرست ساندی تایمز در سال ۲۰۰۷ پنجمین ثروتمند ایرانی در بریتانیا شناخته‌ شده است. ساندی‌تایمز ارزش کلکسیون خلیلی را ۵۰۰ میلیون پوند تخمین زده که البته خلیلی خود ارزش کلکسیون‌هایش را بالاتر از یک میلیارد پوند می‌داند.

 

اسحاق لاریان
اسحاق لاریان (متولد ۱۳۳۳ در کاشان) میلیاردر ایرانی آمریکایی و از یک خانواده یهودی است. لاریان بنیانگذار و مدیر ارشد اجرایی MGA Entertainment ‌است. لاریان به تنهایی در ۱۷سالگی به ایالات متحده رفت. او پس از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه ایالتی کالیفرنیا، در رشته مهندسی عمران، کسب و کار صادرات کالاهای الکترونیکی را آغاز کرد و بعدها در سال ۲۰۰۰، به گسترش این شرکت که شامل ایجاد، توسعه و بازاریابی عروسک برتز بود، پرداخت. ذهنیت اسحاق از همان کودکی که در بزازی پدرش کار می‌کرد، به سمت کسب و کار سوق یافته بود. لاریان در سال ۲۰۰۴، توسط ارنست اند یانگ، «کارآفرین سال» (در فهرست محصولات مصرفی) نامگذاری شد. ثروت لاریان ۷۲۳ میلیون دلار برآورد شده است.

فرزاد ناظم
فرزاد ناظم (متولد ۱۹۶۱ در تهران) رئیس ارشد فناوری یاهو بود. در ۳۰ می ۲۰۰۷، و در ۴۶سالگی، اعلام کرد که از یاهو بازنشسته می‌شود و در ماه ژوئن همان سال نیز یاهو را ترک کرد. از زمان بازنشستگی، ناظم بیشتر وقت خود را صرف سرمایه‌گذاری، فعالیت‌های انسان‌دوستانه و مربیگری حرفه‌ای کارآفرینان جوان در زمینه فناوری کرده است. ناظم کار حرفه‌ای خود را در شرکت Rolm آغاز کرد؛ این شرکت سوئیچ‌های بزرگ تلفن تولید می‌کرد. در سال ۱۹۸۵، ناظم به شرکت اوراکل پیوست. او بیش از ۱۰ سال در این شرکت در کنار لری الیسون، مدیر عامل شرکت بر روی پروژه‌های استراتژیک کار می‌کرد. تا زمان ترک اوراکل، تعداد کارمندان این شرکت از ۳۵۰ به حدود ۳۵۰ هزار رشد پیدا کرد. هنگامی که ناظم در سال ۱۹۹۶ به استخدام یاهو درآمد، کمتر از یک سال از عمر این شرکت می‌گذشت. با مدیریت ناظم، یاهو به یک غول اینترنتی تبدیل شد. ناظم با هدایت چندین طرح ابتکاری به سرعت رشد یاهو و تمایز آن از رقبایش کمک کرد. در طول اوج‌گیری یاهو، ناظم سکاندار تصاحب بیش از ۴۰ شرکت بود، که به ایجاد خدمات مختلف یاهو کمک کرده‌اند. تقریباً همه این تصاحب‌ها، شرکت‌های فناوری بودند که ناظم مسوول ادغام افراد و خدمات شده بود. به خاطر تعهد به نوآوری و رهبری قوی و موثر ناظم بود که یاهو یکی از سه شرکتی (در کنار ئی‌بی و آمازون) شد که از انفجار حباب اینترنت سال‌های ۲۰۰۰ و ۲۰۰۱، جان سالم به در برد. تا زمان بازنشستگی ناظم در سال ۲۰۰۷، او تیم مهندسی یاهو را از شش به شش‌هزار مهندس افزایش داد.